Info over Rottweilers

Rotweiller

De Rottweiler is afkomstig uit Duitsland waar het dier rond de Zuidduitse stad Rottweil als veedrijver en waakhond werd gehouden. Rottweil was al in de Middeleeuwen als centrum van de veehandel bekend. Honden dreven niet alleen het vee naar de markt, maar beschermden de boeren ook tegen overvallers die het op geld gemunt hadden. Door hun werk werden deze honden ook wel ‘Metzgerhunde’ (slagershonden) genoemd.

Het ras van de Rottweiler gaat op zeer oude voorouders terug. Sommige experts denken dat de Beierse Bouvier een voorouder van de Rottweiler is, maar velen zijn het daar niet mee eens. Ook wordt gedacht aan een dog die door de Romeinen zou zijn meegebracht uit Italiƫ (met een Tibetaanse Dog als diens voorouder) en in grote delen van Zuid-Duitsland en in Noord-Zwitserland zou zijn voorgekomen.

Voor de meeste veedrijvers ging hun taak verloren toen het verboden werd het vee over de weg te drijven en men gebruik moest maken van de trein. Hun aantal liep sterk terug zodat er aan het begin van de twintigste eeuw nog slechts enkele exemplaren over waren. Doordat de Rottweiler vanaf het begin van de twintigste eeuw als politiehond gebruikt werd, nam hun aantal later weer toe.