Opvoeding van Rottweilers

Opvoeding en verzorging

Een rustige en duidelijke baas moet in staat zijn het  dominante karakter van de Rottweiler om te vormen zodat deze hond zich evenwichtig gedraagt. Bij de opvoeding kan met de stem al voldoende worden aangegeven of iets al dan niet geaccepteerd wordt. Het blijkt dat men reuen iets strakker moet aanpakken dan teven omdat de eerste duidelijk dominanter zijn.

Een Rottweiler heeft veel beweging nodig. Dit kan hem geboden worden in de vorm van lange wandelingen, maar ook door hem te laten rennen of zwemmen, wat hij erg graag doet. Hij loopt niet ver van u weg als hij daarop getraind is.

Wat de verzorging betreft, is de Rottweiler een gemakkelijke hond. Op zijn tijd een borstelbeurt is vaak al voldoende. Tijdens de rui moet u het dier meer borstelen. Let verder regelmatig op de gehoorgangen en de lengte van de nagels.

Opvoeding pups

    Zindelijk maken
–          Na het slapen , eten of spelen naar buiten gaan om te plassen.
–          Als je hem in huis ziet rondjes draaien , oppakken en buiten zetten.
–          Als hij in huis doet en je ziet het , even er op grommelen en mee naar buiten gaan. Als je het niet gezien hebt zeker niet straffen maar gewoon alles opkuisen.
–          Als hij buiten iets doet altijd heel goed belonen.
Bench
–          Zet hem overdag een paar minuutjes in de bench met een speeltje, een koekje of een beentje, of geef hem zijn eten in de bench. De eerste keren laat je het deurtje open.
–          Bouw de tijd stelselmatig op. Een pupje kan nog geen acht uur in de bench zonder te plassen.
–          Als je hem erin zet en hij begint te janken, gewoon laten doen. Als hij eventjes stil is mag je hem eruit halen.
–          ’s Avonds voor het slapen gaan nog eerst even laten plassen en dan zijn bench in. Als hij jankt doe je of je het niet hoort. Na een half uurtje zal hij wel stoppen en in slaap vallen. Als hij na een paar uurtjes weer wakker word en begint te janken mag je hem eruit nemen en laten plassen. Even mee spelen en terug zijn bench in.
–          Hij slaapt graag op een grote teddybeer.

    Eten
–          Droge korrels . Altijd zorgen dat er water is.
–          Drie keer per dag + 150 gram puppybrokjes afhankelijk van welk soort eten u geeft. In het begin gaat hij het waarschijnlijk niet allemaal opeten.
–          Na + 15 minuten moet je zijn eten wegnemen en geef je het pas terug bij de volgende maaltijd.
–          Een keer per week een sardientje in olie tussen zijn korrels is goed voor een glanzende vacht. Ook een rauw eitje om de 2 weken mag.
–          Geen melk geven en oppassen voor katteneten. Vinden ze heel lekker maar is niet zo gezond voor honden.
–          Tussen 4 en 5 maand overschakelen naar junior en op + 10 maanden naar volwassen eten.
–          Overschakelen doe je niet in een keer
–                2/3 oud voer – 1/3 nieuw voer
–                ½ oud voer – ½ nieuw voer
–                1/3 oud voer- 2/3 nieuw voer
–          Na het eten is er een rustpauze van + anderhalf uur. Niet autorijden en niet spelen met hun balletje.

  Wandelen
–          + 5 minuten per maand dat ze oud zijn.
–          Vanaf een jaar mag je langer wandelen en mag je ze leren lopen naast de fiets.
–          Het eerste jaar zo weinig mogelijk trappen doen en in of uit de auto laten springen. Wel al aanleren.
–          Laten loslopen op plaatsen waar geen verkeer is mag je zo vroeg mogelijk mee beginnen. Zorg dat je lekkere snoepjes bij je hebt en lok hem naar u en geef hem direct een snoepje. De naam van de hond en het bevel hier heel enthousiast roepen en steeds direct belonen. Als hij toch eens niet wil komen ga je er van weg of je verstopt je. Nooit erachter lopen want dan maakt hij er een spelletje van.
–          Tot 12 weken moeten ze zo veel mogelijk doen en leren. Terrasje, vreemde honden en mensen, markt, kermis, spelende kinderen, station enzovoort. Nadien blijven onderhouden.
Vaccinatie en ontwormen
–          Zie dierenarts boekje.
Altijd heel consequent zijn. Wat vandaag mag, mag hij volgende keer ook en wat nu niet mag, mag nooit. Als je een bevel geeft moet hij dat uitvoeren, desnoods help je hem. Heel veel geduld, zo veel mogelijk belonen en alleen als het echt nodig is straffen. Zeker niet slaan of schoppen naar de hond.
Voor de rest wens ik je heel veel plezier met je nieuwe pup. Als je vragen of problemen hebt mag je me altijd bellen of mailen